2018-05-15

smaczna wątróbka z kurczaka z wiśniami...

Składniki:


wątróbka z kurczaka 60 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki, wiśnie bez pestek 25 dag, majeranek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, woda 1 szklanka, sól - ile potrzeba

świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, żyłek, opłukać pod zimną wodą, osuszyć na ręczniku papierowym, do woreczka wsypać mąkę, dodać wątróbki i obsypać mąką, ten sposób nie brudzi blatu mąką

wątróbkę smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor, dodać majeranek, mielony pieprz, dodać cebulę pokrojoną, mrożone lub świeże lub z kompotu wiśnie bez pestek, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem z 10 minut na średnim ogniu, solić wątróbkę po usmażeniu - pyszna, aromatyczna, krucha wątróbka z kurczaka z cebulą i wiśniami, dodatek wiśni daje wątróbce smaczny posmak..........SMACZNEGO!!!