białka 1 pełna szklanka,
sól 2 szczypty,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masło 10 dag ,
cytryna 2 sztuki skórka i sok,
cukier puder 1/2 szklanki + sok z cytryny,
posypka czekoladowa
ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę , z cytryn wycisnąć dokładnie sok, usunąć pestki z soku
odmrożone białka wlać do misy robota, wsypać sól i zacząć ubijanie na wolnych obrotach, następnie na największych do ubicia mocno sztywnej piany
do ubitych na sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki
fo ubitych na sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy),
startą skórkę wystudzone i połączyć składniki
wystudzoną babki wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową - doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie do takiej babki o różnych wersjach smakowych........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz