2017-10-21

ziemniaki z piekarnika z wędzoną słoniną i lazurem...

Składniki:


ziemniaki 1,5 kg, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, ser lazur 2 opakowania, słonina wędzona 2 opakowania, koperek 1/2 pęczka maślanka wiejska opcjonalnie

ziemniaki niewielkie o jednakowej wielkości podgotować w nie solonej wodzie, nie rozgotować, wylać na durszlak i ostudzić

blaszkę 28x25 cm wyłożyć srebrną folią, z durszlaka wysypać ziemniaki, posypać papryką słodką i ostrą

na ziemniakach rozłożyć ser lazur, na serze rozłożyć plasterki wędzonej słoniny

piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut

przed podaniem posypać koperkiem i podać z zimną maślanką - najlepsze, najsmaczniejsze danie z ziemniaków na tzw. jednogarnkowy obiad, podane z dobrej jakości maślanką........SMACZNEGO!!!