2017-09-12

szybkowar-pyszny boczek do pieczywa...

Składniki:


boczek surowy 1,3 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka

mało tłusty kawałek boczku wieprzowego ze skórą bez kości umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć

skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc

w garnku szybkowara na łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę

zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić do dobrego wystudzenia w lodówce

zebrać z wierzchu tłuszcz, zostawić tylko galaretkę, boczek cienko kroić do pieczywa - boczek jest kruchy, mięciutki i smakuje z chrzanem lub ćwikłą.........SMACZNEGO!!!