2017-09-20

sernik "Izaura" po mojemu...

Składniki:


CIASTO CIEMNE: margaryna 250 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, woda 3 łyżki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 pełne szklanki, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, jajka 6 sztuk "M"

SERNIK: twaróg 1 kg/chudy, jajka 10 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, margaryna 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, miechunka 100 gram/złote owoce Bakalland opakowanie

do garnuszka włożyć margarynę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, wodę i po zagotowaniu na małym ogniu gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając, odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę wystudzić

świeży, chudy twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku

do wystudzonego kakao wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i mikserem utrzeć na jednolitą masę

dodać ubitą pianę na sztywno do ciasta i na małych obrotach mikserem wmieszać w ciasto

do zmielonego twarogu dodać miękką margarynę, żółtka, cukier, aromat pomarańczowy, proszek do pieczenia, budyń i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty

wsypać opakowanie miechunki "złote owoce" Bakalland

dodać ubitą na sztywno pianę z białek i na małych obrotach mikserem wmieszać w sernik

forma 29x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, na ciasto delikatnie wyłożyć sernik, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków............SMACZNEGO!!!