2017-08-07

z przyprawą do makaronu gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika...

Składniki:


kapusta włoska 1 większa, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 duże, czosnek 1 główka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, mięso mielone wołowo-wieprzowe 70 dag, woda 1 szklanka, pomidory 6 większe

ugotowany ryż w nie osolonej wodzie odcedzić na durszlaku i wystudzić, wsypać do miski dużej, dodać przyprawę do makaronu - dodałam tak pierwszy raz i smakowo udany pomysł

cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na smalcu na złocisto i dodać do ryżu wszystko, wycisnąć z praski ząbki czosnku, dodać paprykę, kucharka, mielone mięso i wszystko dobrze wyrobić

z kapusty wyciąć głąb, obgotować liście we wrzątku, z wystudzonych liści wyciąć gruby nerw i nakładać porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie, na dnie można położyć nie potrzebne liście, wlać na gołąbki wodę i zmiksowane blenderem pomidory, piekarnik nagrzany na 210 C, gołąbki piec pod pod przykryciem z 60 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu na 160 C z 15 minut

pyszne gołąbki na obiad , smakują również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO!!!