2017-08-16

truskawkowe ciasto z pianką bezową waniliową...

Składniki:


żółtka 8 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, palma 15 dag, mąka tortowa 1 czubata szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, truskawki świeże 50 dag, białka 8 sztuk, cukier drobny 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie

składniki temperatura pokojowa, również białka: zawsze ubijam pianę na sztywno z takimi białkami = żółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach

wsypać, mąkę, budyń, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki

tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, poukładać gęsto połówki truskawk skórką do dołu, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut

w czasie pieczenia ciasta białka ubić różgą miksera na sztywno, w trakcie ubijania dosypywać cukier, mąkę ziemniaczaną i prawdziwy cukier waniliowy z ziarenkami wanilii

po 20 minutach pianę szybko wyłożyć na podpieczone ciasto, piec jeszcze około 25-35 minut, jeśli za mocno przypieka się wierzch pianki nakryć srebrną folią, zostawić na 30 minut po upieczeniu przy uchylonych drzwiczkach, pianka nie opadnie

ciasto dobrze wystudzić w formie, najlepiej piec wieczorem i przez noc studzić - ciasto jest po prostu tylko rewelacyjne w smaku..........SMACZNEGO!!!