2017-08-08

owocowa drożdżówka z kakaową kruszonką...

Składniki:


drożdże świeże 8 dag, mąka tortowa 5 szklanek, sól - szczypta, jajka 5 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 100 gram, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, owoce - w opisie

KAKAOWA KRUSZONKA: margaryna 12,5 dag, cukier 100 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, kakao 2 łyżki

drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru, mąki i 1/4 szklankę letniego mleka, wymieszać i nakryć talerzem, odstawić na 30 minut

jajka, cukier wanilinowy i resztę cukru rózgą blendera utrzeć do białości

do pracującego zaczynu wsypać mąkę z solą, wlać jajka z cukrami, do margaryny roztopionej wlac zimne mleko i nie trzeba studzić, wlać do ciasta, hakiem robota wyrabiac z 8 minut

nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto dobrze wyrosło

z podanych składników z miękką margaryną zrobić mikserem kruszonkę

blacha z papierem do pieczenia 25x40 cm, wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, opłukane owoce po 1 szklance malin i borówki amerykańskiej, 6 nektarynek pokrojonych na kawałki rozsypać na cieście

na owoce rozsypać kakaową kruszonkę, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55-60 minut, ciasto w blaszce wystudzić - drożdżówka jest lekka, puszysta i z kruszonką kakową smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!