2017-06-11

sernik na zimno z miętą, truskawkami,galaretką...

Składniki:


sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 500 ml, jogurt gęsty 300 ml/truskawkowy, pierniczki glazurowane 300 gram, mięta świeża siekana 2 gałązki, truskawki świeże 25 dag, galaretka poziomkowa 1 opakowanie

sernik w proszku z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, dodać zimne jogurty, takie 2 gałązki świeżej mięty

pałką blendera zmiksować tyle, aby mięta się rozdrobniła, następnie mikserem miksować z 5 minut, tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć pierniczki, każdy skropić np. łyżeczką z herbatą, szybko wyłożyć na pierniki sernik i łyżką przycisnąć do dna

umyte truskawki pokroić na plastry i rozłożyć na serniku delikatnie je wciskając w sernik

galaretkę poziomkową lub inną rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą wylać na truskawki i schować do lodówki na kilka godzin

sernik przełożyć na talerz i kroić porcje - sernik jest aromatycznie miętowy, pięknie miętą pachnie i z truskawkami i z pierniczkami smakuje wyjatkowo i warto taki sernik zrobić.........SMACZNEGO!!!