2017-05-07

pyszny pieczony sernik daktylowy na pierniczkowym spodzie...

Składniki:


pierniczki glazurowane 200 gram, daktyle 200 gram, jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, masło 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba

składniki o temperaturze pokojowej = daktyle bez pestek przelać wrzątkiem i w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie

w misie robota ubić do białości żółtka, cukier, miękkie masło

dodać zmiksowane daktyle i połączyć składniki w robocie

dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną i na większych obrotach krótko połączyć składniki

dodać ubite białka na sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową

forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć pierniczki, wylać masę serową do formy, parę razy suknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę

piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest delikatnie kremowy, wilgotny, aromatyczny i szybko znika z talerza.............SMACZNEGO!!!