2017-05-03

pyszne kruche ciasto o korzennym smaku...

Składniki:


KRUCHE: mąka tortowa 400 gram, margaryna 250 gram, żółtka 2 sztuki "XL", cukier puder 100 gram, przyprawa korzenna 1 łyżka

NADZIENIE: jabłka 3 sztuki, dżem 300 ml/aroniowy, cynamon 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba

jabłka szara reneta obrać i utrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać dżem aroniowy lub jaki się lubi, dodać cukier, cynamon, kisiel i wszystko wymieszać

składniki na ciasto posiekać z zimną margaryną na kruche ciasto

tortownica 22 cm wyłożona papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wylepić w formie, i schować do lodówki na 30 minut, po tym czasie nakłuć widelcem, nakryć folią aluminiową, i wysypać kaszą owsianą, można grochem, fasolą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze 5 minut, przed nałożeniem masy ciasto trochę wystudzić

na ciasto wyłożyć nadzienie i resztę ciasta pokruszyć w palcach na kruszonkę


piec dalej z 35-40 minut, ciasto w formie wystudzić w chłodnym miejscu dobrze aby nadzienie stężało, przed podaniem posypa.ć pudrem cukrem - ciasto jest pysznie aromatyczne............SMACZNEGO!!!