2017-04-15

matiasy z twarogiem...

Składniki:


matiasy 5 sztuk, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, cebula 1 mniejsza, szczypiorek 1 pęczek, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 25 dag, śmietana gęsta 200 ml


matiasy trzy razy wymoczyć po 30 minut zmieniając wodę, po wymoczeniu odsączyć wodę ręcznikiem papierowym, pokroić na 1 cm kawałki

cebulę pokroić, wsypać do miski, posypać cukrem, pieprzem, wlać ocet jabłkowy

dodać twaróg półtłusty w kostce, widelcem rozgnieść razem ze śmietaną 18%

wsypać pokrojony szczypiorek i matiasy, wymieszać, schować do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły - smaczne do pieczywa ale też można podać do ziemniaków a`la gzik na obiad..........SMACZNEGO!!!