2017-03-04

lekki, pyszny kapuśniak z białej kapusty na maśle...

Składniki:


woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kapusta biała 1/2 główki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, masło 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki


włoszczyznę obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypac do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe

wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę białą, kostki rosołowe drobiowe, zagotować

gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kucharka, papryki, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

na koniec wsypać czosnek niedźwiedzi - zupa jest pyszna, aromatyczna, lekka.........SMACZNEGO!!!