2017-02-15

jabłka w cieście francuskim z galaretkową śmietaną...

Składniki:


ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 5 sztuk, cynamon - ile potrzeba, cukier 9 łyżeczek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie


umyte i osuszone jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne, ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 9 porcji

jabłko położyć na porcji ciasta, posypać każde jabłko łyżeczką cukru i pół łyżeczki cynamonu, rogami ciasta nakryć jabłka, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia

piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, zostawić do wystudzenia na blaszce

śmietanę wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, wsypać galaretkę i rózgą blendera ubić na bitą śmietanę z 4-5 minut

śmietanę nałożyć do szprycki i nakładać na ciasto - aromatyczne, soczyste, chrupiące ciasto z jabłkami...........SMACZNEGO!!!