2017-01-03

wyborna babka marcepanowa...

Składniki:


masło lub margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sok z cytryny 1 łyżeczka, marcepan 200 gram/do wypieków, jajka 7 sztuk "M", mąka tortowa 200 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie, cukier puder - ile potrzeba


zimną kostkę marcepanu do wypieków w rozdrabniaczu rozdrobnić

w robocie ucierać miękką margarynę z cukrem, aromatem migdałowym, sokiem z cytryny z 6 minut na dużych obrotach do białości

użyłam jajka "M", jeśli są "L" to użyć 5 sztuk, jajka dobrze rózgą blendera zmiksować

do masy wsypać obie mąki z proszkiem, marcepan i dokładnie połączyć składniki

w trakcie ucierania wlewać roztrzepane jajka i połączyć składniki na dość gęste ciasto nie za długo

piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, ciasto przełożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przed podaniem posypać cikrem pudrem - babka jest wybornie smaczna, wilgotna, delikatna, aromatyczna.............SMACZNEGO!!!