2017-01-15

smaczne kopytka twarogowe...

Składniki:


twaróg półtłusty 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kasza manna 1 łyżka, mąka tortowa 1,5-2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki


twaróg o zwartej konsystencji w misce dokładnie wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę użyć do podsypywania deski

na podsypanej mąką desce formować wałeczki, rozpłaszczyć lekko i skośnie odcinać porcje kopytek

kopytka wkładać do wrzącej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, wyjmować cedzakiem i opłykać krótko pod zimną wodą

na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając podsuszyć ją, nie wciągnie za dużo masła, gdy zacznie się rumienić dodać masło i cynamon i stopić mieszając

kopytka polać tartą bułką - danie smaczne, delikatne i sycące na obiad.............SMACZNEGO!!!