2017-01-04

naleśniki pszenno-żytnie z kapustą zapiekane w piekarniku...

Składniki:


mąka żytnia 1 szklanka, mąka tortowa 3 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mleko 3/4 litra, proszek do pieczenia - szczypta, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, farsz: - w opisie, śmietana 250 ml, ser żółty 15 dag, mąka tortowa 2 łyżki


wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku blendera zmiksować, przelać do innego pojemnika i zostawić na 30 minut, wsypać suszony czosnek niedźwiedzi, wymieszać

na mocno gorącej patelni naleśnikarce 22 cm smażyć złociste naleśniki, odkładać na talerz

na farsz użyłam kapusty-bigosu ze świąt, kapustę około 70 dag zmiksować z ugotowaną kaszą owsianą (2 woreczki), dodać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą

w rozdrabniaczu zmiksować kulę mozzarelli XL 25 dag na drobno, wsypać do farszu i wymieszać

nakładać porcję farszu i zawijać naleśnik w rulon, układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

śmietanę wymieszać z mąką, żółtym serem rozdrobnionym w rozdrabniaczu i polać naleśniki, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 25-30 minut - bardzo sycące i smaczne danie obiadowe.............SMACZNEGO!!!