2016-10-12

zupa z brukwi na gęsinie...

Składniki:


woda 3 litry, żołądki gęsie drobiowe 2 sztuki, skrzydełka gęsie 2 sztuki, oierś gęsi 30 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, brukiew 1 sztuka większa, majeranek 2 łyżki


brukiew powinna być przemrożona, ja obraną ścieram na tarce grubsze oczka do worka i wkładam do zamrażalnika na 1 dzień - brukiew jest bardziej słodka, traci goryczkę = żołądki, skrzydełka gęsie zalać wodą, dodac pokrojony w kostkę kawałek piersi gęsiej, zagotować, zebrać pianę szumówką, dodac liście laurowe i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 35 minut

następnie wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę i gotować z 15 minut

następnie dodać zamrożoną brukiew, kucharka, gotować z 15 minut

zupę do smaku przyprawić pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, podawać z żółądkiem, mięskiem z piersi i obranym mięskiem ze skrzydełek - zupa z brukwi na gęsinie jest u nas smakołykiem...........SMACZNEGO!!!