2016-10-02

najsmaczniejszy sernik z mlekiem z puszki...

Składniki:


twaróg 1 kg/wiaderko, serek homogenizowany 250 ml/waniliowy, cukier 1/2 szklanki, budyń waniliowy 3 opakowania, jajka 6 sztuk "L", mleko skondensowane słodzone 1 puszka, śmietana w proszku Snieżka 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba


biszkopty wypłyną na wierzch, chwilę odczekać i łyżką w masę serową powciskać , ale to nie przeszkadza że biszkopty są w nieładzie po upieczeniu = do misy robota włożyć ser w wiaderka (odlać wodę jeśli jest), serek homogenizowany waniliowy, cukier i wszystko dobrze połączyć

w trakcie ucierania wbijać po jednym jajku, utrzeć na jednolitę masę

w trakcie ucierania wsypać wszystkie budynie i wymieszać

w trakcie ucierania wlewać mleko z puszki

na koniec wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć

użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica 28 cm na tę ilość ciasta, na dno dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej rozsypać biszkopty, wlać prawie do pełna masę serową, piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach wystudzić serniki, talerzem nakryć formę, odwrócić, i wyciągać boczną formę, potem zdjąć spód i usunąć papier

POLEWA: czekolada toffi 100 gram, 2 łyżki kakao, 5 łyżek śmietany gęstej 18%, w kąpieli wodnej wszystko połączyć mieszając rózgą

ciepłą polewą polać serniki, wygładzić nożem, posypać posypką kolorową - sernik jest wyborny, pyszny, najsmaczniejszy, smakował jako prezent.............SMACZNEGO!!!