2016-10-01

ciasto dyniowe z pigwą i bitą śmietaną...

Składniki:


jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dynia 2 szklanki/mus odmrożony, konfitura z pigwy 1 słoiczek, śmietana 30 % 300 ml/zimna, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba


miękką margarynę, jajka, cukier mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie miała konsystencję "zważoną"

wsypać mąkę z proszkiem odmrożoną na sitku dynię i mikserem wszystko zmiuksować do połączenia składników

tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - do formy wlać ciasto

piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić

wystudzone ciasto przekroić na połowę

jeden blat ciasta posmarować grubo dżemem z pigwy, nakryć drugim blatem

zimną śmietanę 30% ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem na bitą śmietanę i posmarować rant i nałożyć grubo na wierzch ciasta

dla dekoracji posypać bitą śmietanę kolorowymi posypkami, schowac do lodówki - ciasto jest wilgotne, kwaskowate i słodkie..............SMACZNEGO!!!