Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
masło lub margaryna 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
dynia 2 szklanki/mus odmrożony,
konfitura z pigwy 1 słoiczek,
śmietana 30 % 300 ml/zimna,
cukier puder 3 łyżki,
śmietan fix 1 opakowanie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
miękką margarynę, jajka, cukier mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie miała konsystencję "zważoną"
wsypać mąkę z proszkiem odmrożoną na sitku dynię i mikserem wszystko zmiuksować do połączenia składników
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - do formy wlać ciasto
piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić
wystudzone ciasto przekroić na połowę
jeden blat ciasta posmarować grubo dżemem z pigwy, nakryć drugim blatem
zimną śmietanę 30% ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem na bitą śmietanę i posmarować rant i nałożyć grubo na wierzch ciasta
dla dekoracji posypać bitą śmietanę kolorowymi posypkami, schować do lodówki - ciasto jest wilgotne, kwaskowate i słodkie..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz