Składniki:
SERNIK:
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 2 krople,
jajka 6 sztuk,
twaróg 1 kg/wiaderko,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
gruszki 3 sztuki
CIASTO:
mąka tortowa 1 szklanka,
herbatniki 150 gram,
masło lub margaryna 150 gram,
cukier 1/2 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
MASA:
gruszki 4 sztuki,
tortenguss rote 2 opakowania
forma 30x25, wyłożona papierem do pieczenia - w naczyniu herbatniki pokruszyć drobno, dodać pozostałe składniki na ciasto i mikserem utrzeć, ciastem wylepić dno formy, ponakłuwać i schować do lodówki
w robocie ubić jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut
dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać
sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce
tortenguss rot wymieszać w 400 ml zimnej wody (w tym 150 ml soku wiśniowego i 250 wody), zagotować do zagęszczenia mieszając, wystudzić trochę, gruszki pokrojone na plastry poukładać na serniku i polać tortengussem, schować do lodówki na 2 godziny - sernik jest delikatny, wilgotny, aromatyczny.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz