2016-07-03

uda kurczaka w musztardzie miodowej z piekarnika...

Składniki:


udka kurczaka całe 4 duże, miód wielokwiatowy 4 łyżki, musztarda delikatesowa 3 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka


z ud kurczaka odciąć kawałki tłustej skóry, kuperki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym

bez wody z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią uda i schować do woreczka do lodówki na całą noc

w naczyniu żaroodpornym piec w piekarniku elektrycznym w 220 C, grzanie góra/dół bez przykrycia z 35 minut, następnie wlać wodę i pod przykryciem piec dalej 35 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 180C piec 10 minut

kurczak jest pyszny, chrupiący............SMACZNEGO!!!