2016-07-02

szybkowar-czereśniowy dżemik...

Składniki:


czereśnie 3 kg, cukier 3 szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, woda 3 szklanki, żelfix 1 opakowanie/3:1


twarde, świeże czereśnie wypestkować w maszynce do pestkowania-drylownica lub ręcznie o opłukać w zimnej wodzie

wsypać do szybkowara, wlać wodę, sok z cytryny, cukier, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotowa ć na średnim ogniu 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

do szybkowara wsypać żelfix 3:1 i mieszając doprowadzić do zagotowania

do umytych słoiczków nakładać dżem, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem nie jest za gęsty, smakuje nam do tostów, naleśników, bułki z masłem...........SMACZNEGO!!!