2016-06-03

sernik z wiśniami z kruszonkowym ciastem...

CIASTO KRUSZONKOWE:


jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 15 dag/zimne, cukier 1/2 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, wiśnie z kompotu 1 szklanka


poza margaryną do ciasta wszystkie składniki temperatura pokojowa - zimną margarynę, jajka, cukier, wiórki kokosowe, kakao, mąkę z proszkiem przesianą utrzeć mikserem na ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki

w robocie utrzeć do białości żółtka z cukrem (z 5 minut na dużych obrotach), dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie bez pestek, zmiksować krótko do połączenia składników

tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik, na wierzch rozsypać resztę kruszonki

piekarnik 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec z 55 minut, następnie na teroobiegu 150 C 10 minut, sernik z blaszki wyjąć jak będzie dobrze wystudzony - sernik jest delikatny, aksamitny, aromatyczny, pyszny................SMACZNEGO!!!