Składniki:
FARSZ:
ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg,
twaróg 3/4 kg,
cebula podsmażona 4 sztuki/wieksze,
majeranek 1 łyżka,
kucharek 2 łyżeczki,
papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
CIASTO:
mąka tortowa 700 gram,
woda ciepła 3/4 litra +-,
śmietana gęsta 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka
OKRASA:
cebula 6 sztuk,
masło 1 łyżka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
pieprz czarny mielony - do smaku,
kucharek - do smaku
ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i razem z twarogiem utłuc tłuczkiem, można zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach
dodać pozostałe przyprawy do farszu i dokładnie ręką wymieszać na jednolitą masę
w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste i nie za luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut
na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta i wykrawać krążki, na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi
wrzucać na osolony wrzątek z łyżką oleju rzepakowego, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną woda krótko opłukać
cebulę podsmażyć na oleju z masłem do smaku doprawić pieprzem, kucharkiem, podawać pierogi polane okrasą cebulkową - pierogi są syte, smaczne...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz