2016-03-07

sos pieczarkowy z kolendrą...

Składniki:


pieczarki 70 dag, cebula 2 sztuki, masło 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, natka kolendry suszona Royal Brand 1 łyżka/suszona


nieduże pieczarki obrać, pokroić w cienkie pół talarki, cebulę pokroić w kostkę

na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki i na większym ogniu mieszając podsmażać, dodać kostkę rosołową

wlać 2 szklanki wody, wsypać pieprz, kucharka i gotować na mniejszym ogniu z 10 minut

śmietanę z mąką wymieszać w 2 szklankach wody, wlać do sosu i gotować mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać suszoną kolendrę, wymieszać

sos smakuje jako dodatek do wielu potraw, ja podałam z kotletami jajeczno-ziemniaczanymi.................SMACZNEGO!!!