2016-02-26

pyszne śliwkowe babeczki korzenne...

Składniki:


śliwki 1/2 kg, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1/2 szklanki, przyprawa korzenna 3 łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba


na dnie foremek silikonowych poukładać połówki śliwek, miałam małe i wkładałam po 3 połówki

jajka, olej, mleko, cukier rózgą dobrze wymieszać, wsypac przyprawę korzenną, przesianą mąkę z proszkiem i krótko wymieszać do połączenia składników, prawie do pełna napełnić foremki ciastem

na cieście poukładać połówki śliwek skórką do dołu

piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 30-35 minut, do suchego patyczka, babeczki wystudzić

wystudzone posypać pudrem cukrem, babeczki są aromatyczne i mocno śliwkowe..................SMACZNEGO!!!