2016-01-13

drożdżówka sypana z pigwą, rodzynkami...

Składniki:


drożdże świeże 10 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 oakowanie, jajka 5 sztuk "L", olej rzepakowy 1 szklanka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, sól - szczypta, rodzynki 10 dag, konfitura z pigwy 300 ml, cukier puder - ile potrzeba


wszystkie składniki temperatura pokojowa

na dnie większej miski rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać roztrzepane w osobnej miseczce jajka

wlać olej, mleko, wsypać przesianą mąkę, sól

nie mieszać - przykryć talerzem lub ściereczką, zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin

rodzynki zalać gorącą wodą na 5 minut, wylać na sitko, wsypać do ciasta, spiralami robota ciasto wyrabiać z 4-5 minut

forma silikonowa z kominkiem 20 cm - do formy dać połowę ciasta, rozsmarować konfiturę z pigwy i dać resztę ciasta

piec w 190 C około 50-55 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto wyjąć na talerz i posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne, pigwa daje ciekawy posmak kwaskowości i słodyczy....................SMACZNEGO!!!