2015-12-08

kotlety jajeczno-ziemniaczane z kurkumą...

Składniki:


ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, bułka tarta 3 łyżki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kurkuma Royal Brand 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba


ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem na pure i zostawić w lodówce na następny dzień

ugotowane jajka na twardo zetrzeć na drobniejszej kratce do jajek wprost do ziemniaków

wsypać kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, posiekany koperek, jajko i wszystko wyrobić

wsypać kurkumę i wymieszać masę ziemniaczaną

olej rzepakowy rozgrzać mocno na patelni, formować owalne kotlety i kłaść porcjami na patelnię

smażyć na rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy - kotlety są smaczne również z sosami, keczupem i na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO!!!