2015-11-19

w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana...

Składniki:


jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, kakao 1 łyżka, przyprawa korzenna 1 opakowanie, migdały 1 szklanka, mleko 3,2% 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, herbata 1/2 szklanki, mus z dyni 2 szklanki, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, jogurt naturalny 4 łyżki, bita śmietana - w opisie


jajka, miękka palma, culkier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa ma być o zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę

wlać mleko i połączyć składniki

całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki

tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarować - ciasto rozsmarować w blaszce, piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka

zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć np. herbatą z cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy

mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej wody i tężejącą wyłożyć na dynię z jogurtem

nakryć blatem ciasta i lekko docisnąć, schować do lodówki na kilka godzin

zimną śmietanę 30% 250 ml ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem, szprycka nałożyć śmietanę na cieście, boki posmarować resztą śmietany, schować do lodówki najlepiej na całą noc - ciasto jest aromatyczne, chrupiące dzięki migdałom, z dynią i śmietaną szybko się zjada......................SMACZNEGO!!!