2015-11-19

papryka na słodko-kwaśno pasteryzowana w piekarniku...

Składniki:


papryka 4 kg, ząbki czosnku 2 główki, gorczyca 8 łyżeczek, liść laurowy 8 sztuk, ziele angielskie 24 sztuki, olej rzepakowy 8 łyżek,4 cebule, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1,5 szklanki, cukier 4 łyżki


paprykę oczyścić z pestek i pokroić na wieksze kawałki, opłukać

użyłam 2 litrowe i 6 pół litrowych słoików: do wyparzonych słoików włożyć ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę

ciasno poukładać paprykę na przemian z pokrojoną cebulą, wlać olej rzepakowy

wodę zagotować z octem i cukrem, gorącą wlac do słoików, mocno zakręcić

piekarnik nagrzac na 130 C, wstawić słoiki i pasteryzować 25 minut, zostawić do wystudzenia w piekarniku

nie dodawałam soli

słoiki schować w chłodne, ciemne miejsce, po około 1,5 m-ca papryka jest dobra do jedzenia....................SMACZNEGO!!!