2015-11-03

do pieczywa kotlety schabowe marynowane w natce pietruszki...

Składniki:


kotlety schabowe 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 2 sztuki, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba


schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i dobrze wymieszać w marynacie z oleju, pieprzu, kucharka, cytryny,posiekanej drobno natki pietruszki i schować do lodówki na całą noc

każdy kotlet z marynatą włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za grube kotlety

rozbity kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z każdej strony, obtaczać w tartej bułce

na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety schabowe, odkładać na ręcznik papierowy

kotlety są soczyste, aromatyczne i najlepiej smakują mężowi do pieczywa do pracy...............SMACZNEGO!!!