2015-10-12

sypana szarlotka z orzechowym, chrupiącym wierzchem...

Składniki:


kasza manna 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 1,5 kg, cynamon 1 łyżeczka, orzechy włoskie tarte BeachFlower BackMit 1/2 szklanki, masło 250 gram/zimne, cukier puder - ile potrzeba


jabłka słodko-winne zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką, wymieszać z cynamonem, w osobnej misce mąkę, kaszkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia dokładnie na sucho wymieszać, orzechy włoskie zmielić w młynku lub użyć gotowe mielone

użyłam 2 formy okrągła 22 cm i 15x15 cm, można użyć jednej okrągłej 28 cm - wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, na dno wysypać 1/3 część suchego, nie ubijać, nałożyć część jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek

pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower-BACKMIT, pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" i wsypać na jabłka, masło schować do zamrażarki na 30 minut, masło z zamrażarki zetrzeć na tarce grubsze oczka na wierzch ciasta

wstawić do nagrzanego piekarnika grzanie góra/dół, 180 C i piec 60 minut, nastepnie na 5 minut termoobieg, ciasto z blaszek wyjąć jak będzie zimne

ciasto posypać cukrem pudrem - szarlotka jest pysznie aromatyczna z nutą orzechów...............SMACZNEGO!!!