2015-10-10

smaczny obiad na szybko jajeczno-grzybowy...

Składniki:


podgrzybki 3/4 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 duża, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3/4 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk, jajka 6 sztuk/M, boczek wędzony 2 plastry, masło 1 łyżeczka


podgrzybki pokrojone zagotować, wylać na sito i opłukać zimną wodą

na maśle zeszklić cebulę posiekaną, dodać podgrzybki, kucharka, pieprz i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając, wlać śmietanę i dusić z 5 minut, dodać natkę pietruszki

na maśle zrumienić pokrojony w kostkę boczek wędzony, na boczek rozbić jajka i smażyć sadzone, do smaku posypać pieprzem

jajka podać na ziemniakach ugotowanych w mundurkach, sosem grzybowym - danie jest syte, smaczne...............SMACZNEGO!!!