2015-10-17

chrupiące placki ziemniaczane z cukinią, cebulą, czosnkiem, koperkiem...

Składniki:


ziemniaki 10 sztuk/mniejsze, cebula 2 sztuki/średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek 1/2 pęczka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba


w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić dokładnie cebulę, czosnek, koperek i przełożyć do miski, następnie kawałki obranych ziemniaków dokładnie rozdrobnić i dodać do cebuli, cukinię ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i po 15 minutach mocno odcisnąć z soku i wsypać do miski

do masy dodać mąkę, jajko, bułkę tartą, kucharka, pieprz, dokładnie wymieszać

na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy i kłaść nieduże placki

smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy

placki podać można z cukrem, śmietaną, keczupem, sosem jogurtowym lub same - placki są chrupiące, smaczne, syte................SMACZNEGO!!!