Składniki:
ziemniaki 10 sztuk/mniejsze,
cebula 2 sztuki/średnie,
ząbki czosnku 5 sztuk,
koperek 1/2 pęczka,
cukinia 1 średnia,
jajka 1 sztuka,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
bułka tarta 2 łyżki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić dokładnie cebulę, czosnek, koperek i przełożyć do miski, następnie kawałki obranych ziemniaków dokładnie rozdrobnić i dodać do cebuli, cukinię ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i po 15 minutach mocno odcisnąć z soku i wsypać do miski
do masy dodać mąkę, jajko, bułkę tartą, kucharka, pieprz, dokładnie wymieszać
na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy i kłaść nieduże placki
smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy
placki podać można z cukrem, śmietaną, keczupem, sosem jogurtowym lub same - placki są chrupiące, smaczne, syte................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz