2015-09-16

szaszłyki z kiełbaską, cukinią, pieczarkami i...

Składniki:


MARYNATA 1: kiełbasa podwawelska 2 sztuki, boczek wędzony 25 dag, olej rzepakowy 6 łyżek, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki

MARYNATA 2: cukinia 1 średnia, cebula 5 średnie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżki

MARYNATA 3: pieczarki 12 średnie, papryka czerwona 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, tymianek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki

DODATKI: ryż 1,5 szklanki, woda - ile potrzeba, kurkuma mielona 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka


z podanych składników przygotować marynaty: 1/ kiełbasę pokroić w grubsze talarki, boczek pokroić w 1/2 cm kawałki i wymieszać z marynatą 2/ cukinie pokroić na talarki nie za cienkie posypać solą i po 15 minutach opłukać pod zimną wodą, wsypać do pokrojonej w talarki nie za cienkie cebuli i wymieszać z marynatą 3/ pieczarki oczyścić i przekroić na połowę, paprykę oczyścić z pestek i pokroić w kawałki, wymieszać z marynatą - schować do lodówki na 2 godziny

składniki nadziewać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blasze, polać wymieszanymi resztkami marynaty

na elektrycznym grillu grillować z 30-40 minut i co jakiś czas przewracać szaszłyki

ryż ugotować w osolonej wodzie z kurkumą na "al dente", odcedzić na durszlaku - szaszłyki podać z ryżem ...............SMACZNEGO!!!