2015-08-31

śledzie pieczone w piekarniku...

Składniki:


śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy RAPSO 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cytryna 1 duża


kupiłam nieduże świeże śledzie tuszki /bez głów/, wyfiletowałam je, opłukałam i na ręczniku papierowym osuszyłam

śledzie włożyć do szklanej miski /miska plastikowa przejdzie zapachem ryb/

wsypać kucharek, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy RAPSO Beach Flower-BACKMIT, pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" i schować do lodówki na kilka godzin

naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości do ilości ryb - poukładać w naczyniu złożone filety ciasno, na wierzchu poukładać cienkie plastry cytryny, polać resztą marynaty

piekarnik nastawić na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 25 minut, zdjąć przykrycie i nastawić termoobieg 180 C i piec 15 minut

śledzie są soczyste, smaczne i smakują na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!