2015-08-14

piersi w rodzynkowym sosie...

Składniki:


piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki


piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery"

gotować z 30 minut, na koniec wsypać kucharka, pieprz mielony

do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto = "zobacz TUTAJ", wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny

mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu

do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO!!!

pozostały rosół można wykorzystać do zupy lub zamrozić w kostkach do lodu do sosów...