2015-07-11

smaczny, łatwy, szybki z czereśniami kokosowy ucieraniec...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiórki kokosowe 6 łyżek, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, czereśnie 60 dag, cukier puder - ile potrzeba


jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem z 3-4 minuty, masa będzie o zważonej konsystencji

do masy wsypać wiórki kokosowe i mikserem utrzeć na gęste i jednocześnie lekkie ciasto

wsypać mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać, blacha 24x29 wysmarowana palmą i posypana tartą bułką, w blaszce rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch

umyte czereśnie wypestkować i układać na wierzchu ciasta lekko je wciskając, kilka zostawić czereśni do dekoracji

piec w 180 C 40-45 minut, grzanie góra/dół, 2 poziom - do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem

ciasto jest lekkie, pyszne smakowo z połączenia kokosu i czereśni...............SMACZNEGO!!!