2015-07-31

puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...

Składniki:


ZACZYN: drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/4 szklanki, cukier 1 łyżka, mąka tortowa 3 łyżki

CIASTO: mąka tortowa 55 dag, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, żółtka 1 sztuka, masło 10 dag, morele 22 sztuk

KRUSZONKA: masło zimne 15 dag, cukier 10 dag, mąka krupczatka 15 dag


przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut

do drożdży wsypać mąkę, cukier, sól, jajka o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko i stopione letnie masło, cukier i cukier wanilinowy /bez moreli/

hakiem robota ciasto wyrabiać z 10 minut

misę robota nakryć workiem foliowym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu

można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawic na 15 minut do podrośnięcia

z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę sypką i posypać wierzch ciasta

piec w 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom 35 minut, następnie ustawić na termoobieg, 170 C i piec z 12 minut, ciasto wyjąć z blaszek jak wystygnie - drożdżówka jest bardzo puszysta, lekka, smaczna...................SMACZNEGO!!!