kapusta 1 duża główka, szynka wieprzowa 50 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 2 łyżki, musztarda francuska 6 łyżek, cebula podsmażona 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanka, koperek siekany 1 pęczek, przecier pomidorowy 1 litr/domowy, woda 2 szklanki
z kapusty wyciąć głąb,włożyć kapustę do wrzątku i ściągać liście, następnie z wystudzonych liści usunąc żylasty nerw aby się dobrze zawijały liście - cebulę z czosnkiem zeszklić na złoto - szynkę zmielić i dobrze wymieszać z podanymi składnikami /bez przecieru i wody/
na każdy liść nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki
do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali się kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę
szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło i na zimno - z wywaru można zrobić sos jeśli będą jedzone na ciepło..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz