2015-06-11

szaszłyki z piersi z grilla w piekarniku...

Składniki:


pierś z kurczaka 1 podwójna, boczek parzony 20 dag, papryka czerwona 1 duża, pieczarki 2 duże, cebula 3 średnie, ząbki czosnku 10 duże

MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, grill - przyprawa pikantna 2 łyżki


z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce

umytą pierś osuszyć ręcznikiem papierowym, każdą połowę piersi pokroić na 2 cm paski i przeciąć je na połowę

pozostałe składniki pokroić na porcje odpowiedniej wielkości, grubości

na patyczki nadziewać : pierś, cebula, pieczarka, boczek, papryka, czosnek i tak na przemian do 3/4 długości patyczka

szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią, z każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek

piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać do 230 C, 2 poziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco

podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną grillem i szybko się zjadają................SMACZNEGO!!!