2015-05-15

świeże śledzie z piekarnika...

Składniki:


śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba


kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet

obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody

w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce

przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem

blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie

posypać pieprzem świeżo mielonym

piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, poziom 2

piec 20 minut - następnie ustawić na termoobieg i piec z 15-20 minut, nadmiar wody odparuje i śledzie będą chrupiące

smakują wyśmienicie i są lepsze od smażonych na patelni, smakują na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO!!!