2015-05-31

kalafiorowa-groszkowa zupa na maśle...

Składniki:


woda 3 litry, kalafior 1 większy, włoszczyzna 1 pęczek, groszek konserwowy 1 puszka, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1/4 kostki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, ziemniaki 6 sztuk, koperek 1 pęczek


opłukany kalafior podzielić na małe kawałki, zalać wodą

dodać pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaki, ziele i liście laurowe

gotować do miękkości ziemniaków, dodać groszek z puszki razem z zalewą, kucharka, masło, pieprz, gotować z 2 minuty

dodać śmietanę gęstą słodką 18%, wsypac posiekany koperek i doprowadzić do zagotowania

smaczna, lekka, szybka zupa................SMACZNEGO!!!