2015-05-20

drożdżówka z wiśniami odmrożonymi...

Składniki:


drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 270 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jajka 3 sztuki, aromat pomarańczowy 4 krople, sól - szczypta, mąka tortowa 600 gram, wiśnie bez pestek 500 gram, cukier puder - ile potrzeba


drożdże wkruszyć do misy robota zalać je całym ciepłym mlekiem, wsypac cukier i zostawić na 20 minut

wsypać mąkę, sól, wlać olej, aromat pomarańczowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6-8 minut

zostawić przykryte ciasto w misie do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić aby się odgazowało

blacha 24x29 wyłożona papierem do piecznia - ciasto rozciągnąć w blaszce i powciskać rozmrożone na sitku wiśnie /bez soku/, zostawic na 15 minut

piekarnik 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec 45-50 minut, pod koniec jeśli trzeba to wierzch przykryć folią do pieczenia

wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne i szybko się zjada..................SMACZNEGO!!!