2015-04-24

pszenno-żytnio-kukurydziane bułki drożdżowe podłużne...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, woda letnia 200 ml, mleko ciepłe 300 ml, cukier 1 łyżka, sól morska 2 łyżeczki, mąka tortowa 50 dag, mąka żytnia 15 dag, mąka kukurydziana 5 łyżek, olej rzepakowy 50 ml, siemię lniane 4 łyżki

drożdże w misie robocie rozmieszać z ciut wodą, cukrem, mlekiem i zostawić na 5 minut - wsypać resztę składników i hakiem robota wyrabiać z 13 minut

jak trzeba to dosypac mąki pszennej, ciasto nie może być zbyt luźne - zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny - TAK MI WYROSŁO CIASTO

ręce nasmarować olejem i ciasto parę razy wyrobić, formować podłużne bułki typu "szwedka", układać na blasze z papierem do pieczenia i naciąć głęboko wzdłuż bułki - zostawić na 20 minut do wyrośnięcia

piekarnik nastawić na 200C, grzanie góra/dół, poziom 2 - piec z 15 minut następnie zmienić na termoobieg i piec dalej z 12-15 minut, wystudzić na kratce

bułki sa bardzo chrupiące, smaczne.................SMACZNEGO!!!