Składniki:
pierś kurczaka 30 dag,
mięso indyka 35 dag,
mielone drobiowe 20 dag,
peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie,
żelatyna 2 łyżeczki,
przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie,
woda zimna 3/4 szklanki
umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone
wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać wodę i ręką wyrabiać na kleistą masę
do szynkowara
"kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek (można bez woreczka)i nakładać mięso ubijając je dłonią lub łyżką
w trakcie wiązania woreczka usunąć nadmiar powietrza, nałożyć nakładkę i docisnąć sprężyną - odstawić do lodówki na 48 godzin
ze 3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki, do garnka włożyć krzyżak lub szmatkę, postawić szynkowar z termometrem wlać pod rant wody i jak temperatura dojdzie do 85C zmniejszyć ogień (nie gotować) i parzyć 65 minut
po zakończeniu parzenia wyjąc szynkowar, ostudzić i schować do lodówki na całą noc - szynkowar polać gorącą wodą i wyjąć mięsko z szynkowara
drobiowy John jest pyszną wędliną do pieczywa i co najważniejsze: wiem co jem w wędlinie...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz