2015-03-01

szynkowar-pyszny,delikatny drobiowy John...

Składniki:


pierś kurczaka 30 dag, mięso indyka 35 dag, mielone drobiowe 20 dag, peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie, żelatyna 2 łyżeczki, przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie, woda zimna 3/4 szklanki


umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone

wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać wodę i ręką wyrabiać na kleistą masę

do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek (można bez woreczka)i nakładać mięso ubijając je dłonią lub łyżką

w trakcie wiązania woreczka usunąć nadmiar powietrza, nałożyć nakładkę i docisnąć sprężyną - odstawić do lodówki na 48 godzin

ze 3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki, do garnka włożyć krzyżak lub szmatkę, postawić szynkowar z termometrem wlać pod rant wody i jak temperatura dojdzie do 85C zmniejszyć ogień (nie gotować) i parzyć 65 minut

po zakończeniu parzenia wyjąc szynkowar, ostudzić i schować do lodówki na całą noc - szynkowar polać gorącą wodą i wyjąć mięsko z szynkowara

drobiowy John jest pyszną wędliną do pieczywa i co najważniejsze: wiem co jem w wędlinie...............SMACZNEGO!!!