2015-03-28

młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa...

Składniki:


kapusta biała 1 główka, boczek parzony 20 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka


kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać (kapusta młoda jest z importu)

na gorącym oleju zrumienić boczek parzony pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić

z kapusty odlać wodę i wsypać do boczku, dodać kucharek, przyprawę Harrissa, wymieszać i pod przykryciem dusić z 10 minut

bez pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie

wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek do mięs lub sama z ziemniakami lub pieczywem...........SMACZNEGO!!!

przyprawa Harrissa jest pikantna i delikatnie aromatyczna, również w kapuście smakuje wyśmienicie......