2015-02-28

szybkowar-kacze udka z ziemniakami,porami i fasolką szparagową...

Składniki:


udka z kaczki 4 sztuki, masło do smażenia 2 łyżki, majeranek 3 łyżki, papryczka chilli 1 mała, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, ziemniaki 10 sztuk, pory 2 większe, fasolka szparagowa 1 puszka


udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" podsmażyć na maśle z obu stron, przełożyć na talerz, przygotować przyprawę z majeranku, suszonej chili, kucharka, przyprawy w płynie, czosnku, wody

odlać wodę z puszki z fasolką do kubka i wlać do szybkowaru zamiast wody

do tluszczyku po udkach wsypać pokrojone w grubsze talarki ziemniaki i pokrojone pory, wszystko wymieszać, na wierzchu poukładać natarte przyprawą udka kacze

zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, następnie spuścić ciśnienie i otworzyć

udka przełożyć na talerz, jeśli jest nadmiar płynu to można go odlać, do ziemniaków goracych wsypac fasolkę z puszki i wymieszać, podać udka na ziemniakach - udka są miękkie, soczyste i jest smaczny, syty, obiad................SMACZNEGO!!!