2015-01-06

filety śledziowe a`la po grecku...

Składniki:


śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba

SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki


świeże śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem je wyfiletować, opłukać i w misce posypać kucharkiem i zostawić na 1 godzinę, nadmiar puszczonej wylać

do woreczka wsypać mąkę i w tym obsypywać filety, nie sypie sie mąka na około i nie trzeba myć talerza

na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony i wkładać usmażone do miski, jeśli trzeba to wylać przesmażony olej, wlać świeży i dalej smażyć porcje ryby

na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu

gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc

takie śledzie są pyszne na kolację czy na przystawkę..............SMACZNEGO!!!